2013. szeptember 1., vasárnap

Olajretek mag 30 / csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft


Botanikai jellemzése: Hosszú nappalos növény. Tavaszi vetéssel a mag beéréséig a tenyészideje 90-100 nap. Augusztusban vetve vegetatív típusú marad, 6-7 hétre legtöbbször 80 cm-t meghaladó szárat nevel. Virágzásnak  szeptember végén október elején indul és magot nem érlel.
A másodvetésű növény karógyökere jégcsap alakú, vagy a retek testre jellemzően megvastagodhat.
Szára egyenes, főtengelyes lágyszárú. Keresztmetszete szabálytalan kör alakú, finoman bordázott. Szártőben előfordul antociános elszíneződés a generatív szakasz végén.
Egy nóduszból egy levél ered 1/3-as szórtállással. A levélnyél kiszélesedett párnaszerű bázissal indul a nóduszból. A levéllemez alsó része szeldelt a csúcsa felé a tagozódás csökken, az osztott és hasadt levéllemez részektől a karéjosig.
Keresztes virágjának virágszíne kék és fehér között változó. A becőtermése 4-6 cm hosszú, hengeres vége hegyes, érés előtt zöld, éretten homokszűrke, a becőben 5-10 mag van. Éretten sem nyílik fel, magja világos barna színű, de lehet téglavörös is. Ezermagtömege 8-11 g. A mag alakja kissé összenyomott ovális. Magja 35-40 % olajat tartalmaz.
Gazdasági értéke: Nagy termőképességű, magas olajtartalmú, a kedvezőtlen talajadottságot is elviselő, jó alkalmazkodó képességgel rendelkező, másodvetésre is alkalmas olajretekfajta. Jó a fagytűrő képessége. Másodvetésben, késő ősszel a -5, -7 °C-ot is elviseli. Termőképessége 2-3 t/ha.
Biológiai jellemzők:  Másodvetésben a laza homoktalajtól a középkötött talajokig mindenütt termeszthető. Vízigénye mérsékelt. Igen jó gyomelnyomó és fonálféreg gyérítő hatású. A talajt lazítja, a talajéletet aktivizálja.



Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2013-09-02 17:21
. Olajretek mag 30 / csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése